Brystreduksjon er ofte eneste utvei

brystreduksjuon

Unge jenter og kvinner har i mange år fått høre gjennom sosiale media at store perfekte bryster er idealet å strebe etter. Mange blir derfor overasket over at en av de mest populære kosmetiske kirurgiske inngrepene i for eksempel USA, er brystreduksjon.

Her i Norge har vi ikke kommet like langt, men andelen kvinner og menn som foretar brystreduksjon øker kraftig for hvert år. Formålet med denne kosmetiske operasjonen er å redusere brystenes størrelse og fasong. Dette er et kirurgisk inngrep som kan dekkes av det offentlige hvis man oppfyller de medisinske kriteriene.

Brystreduksjon er en av de få kosmetiske kirurgiske inngrepene som foretas på grunnlag av helsemessige årsaker i tillegg til kosmetisk forbedring av utseende.

Store og tunge bryst kan være smertefullt og gi langvarige slitasjeskader på rygg, skuldre og nakke

Mange plages med hodepine og smerter relatert til dype søkk i skuldrene etter behå-stroppene. I tillegg vil tyngden i fronten gjøre at kroppsholdningen er feil og dette kan påvirke hele kroppen negativt. En annen og ikke så uvanlig plage som store bryster medfører er forskjellige hudplager og hudirritasjoner. Infeksjoner, utslett og kløe kan ofte forekommer under brystene.

brystreduksjon

Enkelte unge jenter opplever tidlig i puberteten at de utvikler bryster som ikke står i forhold til en liten og vever kroppsbygning. Dette kan være problematisk for selvfølelsen i en periode i livet hvor man allerede møter utfordringer, sosiale fordommer og uønskede tilnærmelser. Stjernen Ariel Winter fra Tv-serien Modern Family, gjennomgikk brystreduksjon som 17-åring. Hun klandrer blant annet et stort mediafokus og at internett ble en plattform for mobbing og hets rundt hennes store bryster. Hun taklet det dårlig og sier at hun slet med følelsesmessig stress og dårlig selvbilde. Komikeren Janeane Garofalo fikk i 20-årene også redusert brystene på grunn av at størrelsen ikke hang sammen med hennes vevre kroppsbygning.

Forskjellig størrelse på brystene

En kvinnes bryster er heller ikke helt identiske i størrelse. De fleste har en liten forskjell på gjerne en halv behå-størrelse. Dette er helt normalt. Noen har derimot en mye større forskjell. Dette kompliserer hverdagen betydelig. Dette oppleves ofte vanskelig både kosmetisk og følelsesmessig. Denne tilstanden er ofte praktisk utfordrende og er med på å gi personen helsemessige plager. Da vil man med brystreduksjon foreta et inngrep som reduserer det ene brystet for å oppnå lik størrelse og fasong.

Reduksjon av bryster

Mange menn får også utført brystreduksjon på grunn av forstørrede bryster (gynekomasti). De vanligste årsakene til at menn opplever denne tilstanden er at brystene har blitt større på grunn av sykdom, hormonforstyrrelse eller på grunn av overvekt.

Økning i kjertelvevet forårsaker denne tilstanden og er ganske vanlig for guttebabyer kort tid etter fødselen. Man regner også med at det er et forbigående fenomen for nesten halvparten av alle gutter i puberteten. For mange menn som er overvektige er forstørrede bryster ganske vanlig. Vektreduksjon vil redusere tilstanden og anbefales før man gjennomgår en brystreduksjon for å oppnå optimalt resultat. Vekttap i etterkant av et slikt inngrep kan påvirke det endelige resultatet. Menn som bruker anabole steroider kan også oppleve at de utvikler forstørrede bryster.

Fysiske plager

Det er lett for alle å forstå de fysiske plagene flere kilo festet på brystet kan medføre. En annen veldig virkelig konsekvens er den lave selvfølelsen mange sier de har. Det er tungt og vanskelig å leve med en kropp man føler seg ukomfortabel i.

Ryggplager store bryster

For de fleste av oss så velger vi dagens antrekk ut ifra hva vi har lyst til å ha på oss, hva dagens aktivitet er eller vi rett og slett tar det som ligger fremst i skapet. De som har tatt en brystreduksjon eller ønsker en, sier at valget rundt klesvalg ofte kun dreier seg om hva som passer over brystet. Alt annet kommer i andre rekke.

Både kvinner og menn kan få dekket utgiftene til brystreduksjon fra staten hvis de funksjonelle eller helsemessige kriteriene oppfylles. Da kan man få inngrepet utført på enten et offentlig sykehus som tilbyr denne typen kosmetisk operasjon, eller ved enkelte private klinikker som har avtaler med det offentlige. Man starter med en konsultasjon hos fastlege som igjen henviser videre til et sykehus eller en klinikk. Hvor man blir henvist avhenger selvfølgelig av hvor man bor i landet og hva som tilbys i nærmiljøet.

Hva dekker det offentlige av utgifter til brystreduksjon?

For å få dette dekket av det offentlige har det vært vanlig å forvente at reduksjonen på hvert bryst skal ha vært minimum ½ kg (500g). I tillegg har man ønsket at kvinnen eller mannen skal ha en normalvekt og i hvert fall en BMI (body mass index) på under 28. En annen fordel for kvinner er at de har fått barna de skal ha. Ved brystreduksjon vil omtrent halvparten miste muligheten til å amme. Noen vil miste mye av følelsen i brystvortene og får redusert følelse i selve brystet. Til tross for disse kriteriene skal hvert enkelt tilfelle vurderes individuelt.

Kroppsfasong og den enkeltes plager skal vurderes da det ikke er noen fasit. Mange opplever vanskeligheter med å bevege seg fysisk og drive med trening og sportslige aktiviteter på grunn av brystenes størrelse.

Offentlig støtte til brystreduksjon

Da er det ikke like lett å drive med den nødvendige aktiviteten for å kunne oppnå såkalt normalvekt, før man foretar selve brystreduksjonen. Mange ønsker nettopp dette inngrepet for å kunne øke egen mobilitet slik at ønsket fysisk aktivitet er mulig. For kvinner som har passert 40 år, anbefaler man også at de får tatt mammografi før selve operasjonen blir gjennomført.

Konklusjon

For veldig mange er behåen en del av klesgarderoben som skiftes ut etter årstid, mote og aktivitet. Det å kunne kjøpe seg lekkert undertøy og kjøpe behåene sine i rimelige kleskjeder er noe de med store og tunge bryster ofte ikke har mulighet til å kunne gjøre.

brystreduksjon konklusjon

For de som trenger ekstra mye støtte så må materialet og utformingen være ganske annerledes enn modellene som oftest er ustilt i butikkvinduene. Stroppene i plagget må blant annet være ekstra brede for å kunne holde vekten fra brystene og gi støtte til skuldrene. De fleste vil også kunne si at de sliter med å finne butikker og merker som fører slike behåer. Utvalget er lite og ofte svært kostbart i forhold til en behå i ev av de mindre størrelsene.

Årsakene til at mange ønsker denne kosmetiske operasjonen er mange, og de som får den utført opplever etter relativt kort tid en nyvunnen frihet i hverdagen. Reduseres smerter eller smertene i beste fall blir borte, vil disse personene få et nytt liv. Mange sier de presterer bedre og får flere muligheter i jobbsituasjoner og på fritiden.

Kvinner som har hatt hengende bryster etter å ha ammet flere barn, sier de føler seg yngre. Kroppsfasongen endres ved at brystreduksjonen også gjør at brystene løftes. Økt selvtillit og selvfølelse er noe de aller fleste vil si de sitter igjen med etter et slikt inngrep. Dette er et permanent kirurgisk inngrep, men blant annet vektøkning og den naturlige aldringsprosessen vil kunne påvirke det endelige resultatet.

Kilder:
https://avivahelse.no/behandlinger/brystreduksjon/
https://nhi.no/sykdommer/kirurgi/plastisk-kirurgi/brystreduksjon/